Monday, 30 May 2011

Att käfta eller konsumera

Så, den senaste tiden har jag läst fler och fler bloggar. Bevare oss väl. Jag har kommit fram till någonting.

De flesta bloggar är väl modebloggar, ja, det visste alla. Folk som skriver var man kan hitta det där nya snygga smycket någonstans och visar bilder på dagens outfit. Det är trevligt, visst. För trevligt ska det vara. Man kan skriva en blogg där man visar upp sin egen förträffliga smak och vad man åt till lunch eller bakade. Man kan skriva en blogg där man ger råd till folk inom en viss stil och gör tutorials och visar hur man bör bära håret. Det är alltid trevligt och nästan alltid ganska snällt.

Men allt handlar på sätt och vis om konsumtion. Inte bara när man visar upp nya kläder man köpt, utan även när man skriver om hur man bäst bär upp den nya mori girl-möter-lolita-trenden. Allt handlar om det man ska införskaffa, det man ska se, det man ska höra; kort sagt, det man ska konsumera. Ja, på sätt och vis även bloggar om musik och böcker och mat och livstil i allmänhet och gud vet vad. Det du tillförskansar dig definierar dig. Jippi.

"Vad kan man skriva om annars då da?", undrade jag. Tydligen inte så mycket, om det ska vara intressant nog att läsa. Man kan käfta, det är den uppenbaraste lösningen. För ingen skriver snällt och trevligt om teorier som intresserar dem och saker de varit med om och iakttagit, det är ju inget kul. Man måste granska och politisera allt och banne den som sysslar med så ytliga saker som "dagens outfit". Nä, man ska argumentera, och argt ska det göras. Hela tiden, utan pauser. Att käfta är det enda vettiga man kan göra i en blogg.


Eller så gör man både och, som jag. Åh herregud, jag avlider.

Den som har ett förslag på ett bättre sätt att blogga, snälla berätta för mig. Och säg inte att jag ska blogga om min vardag, för min vardag består av att käfta och konsumera kultur.

In English:
A small rant about how pretty much all blogging essentially boils down to two concepts: consuming(be it fashion, music, whatever) and (often quite angry)argueing about different subjects. And also a plea; please help me realise what else there is to blog about.

Oh dear, how meta is this? I'm blogging about blogging.

2 comments:

  1. Jag tycker om att gnälla ganska mycket i min blogg, så det är ju en sak...
    De flesta bloggar är ju väldigt nischade, vilket jag faktiskt tycker är bra för de flesta vill inte läsa om "vad som helst", och är en blogg nischad är det lätt att antingen tycka om den eller ogilla den.

    ReplyDelete
  2. Haha jo, jag håller med om att nischade bloggar är lite mer... greppbara. Sen är det ju trevligt med folk som kan gnälla om, argumentera om, lägga upp bilder på och ge tips om samma ämne.

    ReplyDelete